pioen partners
waterpolo-online.com

News Flash 06

Eind november is traditioneel het moment waarop de heenronde in de meeste competities op zijn einde loopt en de eerste waardeverhoudingen van het seizoen duidelijk geworden zijn. In de superliga lijken vice-kampioen Moeskroen, La Louvière en huidige landskampioen Mechelen om de titel te strijden. Nummer 4 Kortrijk volgt momenteel op 6 punten. Bij de dames staan Gentse samen gedeeld op kop, met evenveel wedstrijden gespeeld. In tweede klasse prijkt Aalst autoritair bovenaan het klassement, met 24 op 24 en reeds 9 punten voorsprong op de eerste achtervolgers. In derde klasse leidt Strombeek momenteel, met 3 punten meer dan Aqua Sport Brugge, al hebben zij een wedstrijd minder gespeeld. In SH4A staat Mechelen B op kop met 6 punten voorsprong, in SH4B leidt Aqua Leuven B met 3 punten, al heeft Genk een wedstrijd minder gespeeld.

Verder in deze Newsflash: nieuws over het nationaal project, de KBZB spelersbijdragen en de toekenning voor de organisatie van de 1/2 finales en de finales van de beker.

  1. Nationaal project

Zoals eind september reeds gecommuniceerd, nemen Maarten De Bolster en Lieven Lemmens de taak van Technisch Manager en Sportief Manager op zich. Hun voornaamste taak is het opstellen van een sportief plan voor de lange termijn en continuïteit van de verschillende selecties garanderen. Maarten en Lieven hebben de afgelopen twee maanden contact gehad met huidige en potentiële nieuwe trainers van de selecties, en met de spelers en speelsters die reeds deel uit maakten van de selectie. Maarten en Lieven, samen met de sportcommissie waterpolo nodigen jullie graag uit voor een online vergadering op maandag 19 december om deze plannen verder toe te lichten. Secretaris Pierre Ledent zal binnenkort de officiële uitnodiging en link uitsturen naar alle clubs.

  1. De KBZB spelersbijdragen

De Sportcommissie Waterpolo heeft vernomen dat het nationaal bestuursorgaan de spelersbijdragen voor alle sporttakken zal verhogen. Voor waterpolo betekent dit een verhoging van €15 naar €20 voor alle spelers/speelsters van senioren tot en met U17. Voor U13 en U15 stijgt het inschrijvingsgeld van €10 naar €15. De U11 blijft gratis. Verder zijn de boetes met betrekking tot brutaliteit aangepast. Deze nieuwe tarieven gaan in vanaf 1 januari 2023. Als Sportcommissie Waterpolo hebben we gepleit de invoering hiervan met 1 jaar uit stellen, om clubs meer tijd te geven om zich hierop voor te bereiden, rekening houdend met de impact die corona gehad heeft op de werking en de stijgende energieprijzen. Na beraad heeft het bestuursorgaan besloten de verhoging alsnog te laten ingaan vanaf 1 januari 2023. We bekijken momenteel om deze bijkomende inkomsten voor het Belgische waterpolo te investeren, in de werking van onze clubs zodat zij zich verder structureel kunnen ontwikkelen vanuit een sterke jeugdopleiding. Hierover later meer.

  1. Toekenning voor de organisatie van de 1/2 finales en de finales van de beker

Tijdens het KBZB Bestuursorgaan van 15 november werd besloten dat de organisatie van de halve finales en de finale van de Beker van België (A, B en Vrouwen) wordt toegewezen aan Neptunus Aalst. Wij feliciteren Neptunus Aalst met het binnenhalen van de aanbesteding en wij kijken uit naar een mooie organisatie en samenwerking voor deze finales!

  1. LEN transfers

We herinneren iedereen graag nog eens aan de regels met betrekking tot LEN transfers: alle spelers, ongeacht de leeftijd, die de afgelopen 3 jaar actief geweest zijn in een andere competitie, moeten een LEN transfer aanvragen. De transfer periode loopt van 1/01 tot 31/01 en van 01/06 tot 31/08. (Water-Polo-transfer-regulations.pdf (len.eu)). De Sportcommissie Waterpolo is momenteel bezig met een transferprotocol uit te werken zodat iedereen weet welke stappen er ondernomen moeten worden om een buitenlandse speler speelgerechtigd te krijgen.

Finaal erkennen we als KBZB SCWP dat met de hoge energieprijzen, inflatie en het regionaal en stedelijk zwembadbeleid sommige clubs momenteel op een of andere wijze getroffen worden en nog een lastige periode voor zich zouden kunnen krijgen. We vragen daarom om als waterpolo gemeenschap solidair te zijn met elkaar waar mogelijk en samen te blijven werken aan de toekomst van de sport waar we allemaal van houden.

Met vriendelijke groeten,

KBZB Sportcommissie Waterpolo

Gilles Oosterlynck, Anthony Thues en Tomas Cassiman

 

Aankomende evenementen:

-Weekend 17-18 december: 1/8ste finales Beker van België.

-Maandag 19 december: toelichting meerjarenplan Nationaal project