waterpolo-online.com
 

Wat staat er nog op het spel?

Normaal gezien staat dit weekend in alle competities de laatste speeldag op het programma. Hieronder geven we een overzicht wat er in welke competitie nog op het spel staat.

In de Superliga staat er nog een topper op het programma: Nummer twee in de stand, Doornik, neemt het op tegen nummer 4 Mechelen. Vooral voor Mechelen staat er nog veel op het spel: bij winst springen ze over Moeskroen naar de derde plek en mogen ze tijdens de play-offs een speeldag in eigen bad organiseren. Verder komen ze dan tot op 3 punten van de tweede plaats en zorgen ze ervoor dat leider Antwerpen niet ver weg loopt. De punten worden in de play offs wel gehalveerd, maar bij verlies zou de kloof nog altijd 5 punten bedragen. Doornik zal dan vooral willen winnen om Antwerpen, dat op bezoek gaat bij La Louvière, in het vizier te houden. De kloof tussen beide ploegen bedraagt 3 punten. La Louvière staat momenteel  5de plaats. Verder maakt Kortrijk de verplaatsing naar Mons en neemt Brugge het in eigen bad op tegen Brussels. Kortrijk maakt nog kans op de 5 plaats als ze winnen van Mons en hun inhaalmatch tegen brussels ook tot een goed einde brengen. Promovendus Brussels legt dan beslag op plek 7, terwijl Brugge 8ste wordt en Mons na een seizoen om snel te vergeten 9de.

In tweede klasse is de kampioen gekend. Zoals verwacht legde MZV Eeklo beslag op de eerste plek. Voor de titel van Vice-kampioen zijn nog 3 ploegen in de running. Momenteel staat de Gentse tweede, met een punt voor op Tielt en twee punten voor op Aalst. Voor de Gentse is het voldoende om thuis te winnen tegen Antwerpen B om de tweede plek veilig te stellen. Bij verlies moet er gekeken worden naar de wedstrijden Tielt-Wase en Strombeek-Aalst om te weten wie er de tweede plek pakt. Plaatsen 5 en 6 liggen al vast, die gaan respectievelijk naar Wase en Leuven. Voor plek 7 maken Calypso en Oostende het in een onderling duel uit wie hem pakt. Oostende heeft momenteel 2 punten voorsprong, dus Calypso moet winnen in eigen bad om plaats 7 veilig te stellen. Antwerpen B kan nog aanspraak maken op plek 8 als het minst een punt pakt in Gent en Calypso verliest van Oostende. Strombeek is al een tijdje zeker dat het degradeert en in derde speelt. Aangezien Eeklo normaal gezien promoveert naar de SL, zullen er twee stijgers zijn vanuit derde. De vraag is dan of de geplande barragematch tussen de voorlaatste van tweede en tweede van derde klasse nog doorgaat.

Ook in derde is de kampioen al gekend: WPW Waregem trok na een seizoen vol spanning aan het langste eind en speelt volgend seizoen in tweede klasse. Voor plek twee gaat het nog tussen Merksem en Hasselt A. Merksem heeft momenteel 2 punten voorsprong en neemt het in eigen bad op tegen nummer 5 La Louvière B. Hasselt A maakt de verplaatsing naar VZG, nummer 4 in de stand. Bij winst is Merksem altijd zeker van de tweede plek, bij gelijkspel of verlies moet er gekeken worden naar het resultaat van Hasselt, dat sowieso de drie punten moet pakken indien het alsnog tweede wil worden. Voor plek 4 en 5 staan VZG en La Louvière broederlijk naast elkaar. Voor VZG zou het een straffe prestatie zijn om als promovendus direct de vierde plek te pakken. Nummer 6 Eupen staat op 2 punten van beide ploegen dus kan nog de derde hond worden die met de vierde plek gaat lopen indien beide ploegen verliezen. Zij spelen in Charleroi tegen Helios. Dat Helios staat momenteel 8ste maar kan bij winst nog aanspraak maken op de 7de plek van Seraing, de kloof bedraagt 3 punten. Seraing tenslotte sluit het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen de laatste in de stand, Roeselare. Ook hier is door de promotie van MZV de vraag wat er met de barragematchen zal gebeuren. Normaal gezien speelt, zoals eerder vermeld, nummer 2 tegen de voorlaatste van tweede klasse, en de voorlaatste van derde tegen de tweede van vierde klasse.

In vierde staan momenteel twee ploegen aan kop: Ixelles en Mechelen B. Beide ploegen hebben 36 punten, maar Ixelles heeft nog een wedstrijd te goed in het bad van Soignies. Datzelfde Soignies, de 4de in de stand, speelt dit weekend ook nog tegen Mechelen. Ixelles speelt verder ook nog tegen thuis tegen Ciney, de voorlaatste in de stand. Nummer 3 wordt normaal gezien Hasselt B, tenzij zij hun laatste thuismatch verliezen van Blankenberge en Soignies 6 op 6 pakt.  Soignies is wel al zeker van de 4de plaats. Op plek 5 staat momenteel Blankenberge, met twee punten voorsprong op Enisval. Ensival maakt de verplaatsing naar de laatste in de stand Dendermonde. Genk staat momenteel 7de maar heeft al zijn wedstrijden al gespeeld. Ciney volgt op 2 punten dus kan er nog over springen indien het wint van Ixelles. Dendermonde is al een tijdje zeker dat het laatste wordt.