waterpolo-online.com
 

Voorbeschouwing tweede klasse

Voor de tweede maal in drie jaar tijd stijgt er een club naar de Superliga: Brussels Poseidon speelde afgelopen seizoen verrassend kampioen door Calypso te kloppen in de finale van de Play-off en neemt nu de handschoen op in de Superliga. Hierdoor promoveren er twee clubs uit derde klasse: Leuven en Oostende. Zij vervoegen KGZV Gent, MZV Eeklo, SCC Calypso, WZK Wase, Antwerpen B, ZNA Aalst, TZK Tielt en SCSG Strombeek in tweede.

Oostende is dus een van de twee ploegen die promoveerde naar tweede klasse. Na het seizoen heerste er nochtans ontgoocheling bij de kustploeg, aangezien het de reguliere competitie met 5 punten voorsprong afsloot. In de play-offs werd er echter twee keer nipt verloren van Leuven, waardoor Oostende er dus van uitging dat het nog een jaartje in derde zou moeten blijven. Groot was dan ook de vreugde toen enkele weken later het nieuws bekend werd gemaakt dat RBP Brussels promoveerde. Hun opdracht voor dit seizoen is simpel: er alles aan doen om in tweede te blijven. Oostende beseft dat tweede klasse ook opportuniteiten biedt voor de jeugd om ervaring op te doen en daarom zal het jeugdspelers ook iets sneller integreren in de eerste ploeg. Oostende pronostikeert Eeklo op 1, gevolgd door Calypso en Wase.

Tielt draaide een goed seizoen en zag dit bekroond met een 5de plek. Voor dit seizoen hebben ze de ambitie om een vijftal jeugdspelers volledig te integreren in de ploeg. De verjonging is nodig, aangezien er dit jaar 3 spelers stoppen, waarvan 2 basisspelers. Na dit seizoen stoppen er nog twee ervaren spelers, dus de jeugd ervaring laten opdoen is dit seizoen prioriteit voor TZK. Het beseft dat met jeugd spelen niet altijd even vlot verloopt en houdt dus rekening met hier en daar wat meer puntenverlies in vergelijking met vorig seizoen. Tielt gaat er evenwel vanuit dat het een vrij zorgeloos seizoen zal kennen (lees: geen degradatiezorgen). Voor de top 3 schuift het de verwachte namen naar voren: Eeklo, Calypso en Wase.

KGZV sloot afgelopen seizoen af met een 6de plek en beleefde een beter seizoen dan verwacht. Na het verlies van basisspelers Ken De Wilde en Dirk IJpelaar was er maar een doelstelling: niet degraderen. Daar slaagde het met brio in en Gent hoopt dit seizoen verder te gaan op de ingeslagen weg: volop kansen geven aan de eigen jonge spelers. Dat de ploeg ambitieus is, blijkt uit het aantal trainingen: die werden opgeschroefd van twee naar drie en met fitnessketen JIMS werd er een mooie samenwerking afgesloten, waardoor de ploeg nu ook naar de fitness kan trekken. De doorstroom van talentvolle jeugdspelers blijft prioriteit en daar spelen de anciens ook een rol in: speler/coach Lieven Lagast doet er nog een jaartje bij en wordt aan de kant van het bad bijgestaan door ex-keeper Franky Malin, die zijn ervaring op de spelersgroep probeert over te brengen.

Vervolgens stellen we ook Calypso in de kijker. Ook al eindigde het voor de Brusselse club op een verloren finale in tweede klasse, was het afgelopen seizoen toch een groot succes voor Calypso. Dit seizoen hoopt het minstens even goed te doen en Eeklo het vuur aan de schenen te leggen. Daarbij hoopt Calypso te kunnen rekenen op de terugkeer van piket Thomas Herman, op de nieuwe keeper en op een nieuwe Italiaan. Daarbovenop komen een paar jongeren van de U21 steeds harder kloppen op de deur van de eerste ploeg. Zij krijgen dit seizoen zeker veel kansen. Volgens Calypso zullen Eeklo, Calypso, Gentse en Wase voor de ereplaatsen bikkelen.

Tenslotte nog een kort woordje over twee clubs die reeds vermeld zijn: van Wase wordt nog altijd veel verwacht. De club werd als grootste uitdager van MZV gezien afgelopen seizoen, maar kon de verwachtingen niet helemaal inlossen. Dit seizoen verliezen ze Cedric De Coninck aan VZG en Michiel D’hooghe die naar Kortrijk vertrekt. Aalst werd door TZK naar voren geschoven als mogelijke verrassing: de ploeg van Maarten De Bolster werd vorig seizoen als promovendus knap 7de en versterkt zicht dit seizoen met Nathan Delmeiren van MZV.