waterpolo-online.com
 

Seizoensvoorbeschouwing SL

Afgelopen seizoen was best spannend: 5 ploegen die streden om 4 plaatsen. In de play-offs voor de titel trok Moeskroen uiteindelijk aan het langste eind, maar het verloor wel de bekerfinale van Doornik. Zoals reeds eerder aangehaald, kent de Superliga dit jaar een promovendus: Brussels Poseidon komt over. Hierdoor zijn er 9 ploegen in de SL, namelijk: Mouscron RDM, Tournai CNT, Mechelen RSCM, Antwerpen KAZSC, Kortrijk KWK, Brugge BZK, La Louvière ENL, Brussels RBP en Mons CMM.

Brussel Poseidon promoveerde dit seizoen naar de SL en is er op gebrand om te bewijzen dat ze hun plaats waard zijn op het hoogste niveau. Opmerkelijk is dat het speelt de thuismatchen in de heenronde in het zwembad van Mechelen zullen afwerken. Voor de terugronde is het de bedoeling om de thuiswedstrijden af te werken in Sint-Pieters-Woluwe. Er zijn ook een aantal inkomende gerealiseerd: Nicols Goffin komt over van Mons, Cyprian Widomski van Mechelen en Laurens Eiroa van Leuven. Aan de uitgaande kant vertrekt Stephan Degand naar Doornik en hangen Johnny Van Belle en Ben Huart hun waterpolobroek aan de haak.

Brugge speelde afgelopen seizoen voor het eerst terug op het hoogste niveau. De  doelstelling van de club was tonen dat ze de gevestigde waarden het vuur aan de schenen kunnen leggen en dat is hen in meerdere matchen gelukt. Voor dit seizoen is hun doelstelling beter doen en zo hoog mogelijk eindigen. Ze hebben zich dan ook versterkt met de ambitie om beter te doen: Stijn Beirens kwam over van Oostende en ze realiseerden daarnaast misschien wel de meest opvallende transfer van dit seizoen: Mathias Zwart kwam over van kampioen Moeskroen. Aan de uitgaande zijde is er 1 transfer, die we eerder al vermeldden: Piet Peeremans trekt naar Vrije Zwemmers Gent. Verder zijn er nog 3 kernspelers die hun zwembroek aan de haak hangen. BZK rekent ook op eigen jeugd om verder te groeien in de Superliga.

Mechelen speelde een goed seizoen: halfweg de reguliere competitie kon het nog pronken met de koppositie, maar de eindbalans oogde minder fraai: nipt de play-offs gehaald ten koste van Kortrijk, maar daarin vierde (en laatste) geworden. Na een vijftal seizoen schipperend tussen plaatsen 3 en 4, voelde Mechelen zich klaar om een stap hogerop te zetten. Misschien lukt het dit seizoen wel, mede door de trainerswissel: Dan Balanov wordt vervangen door Filip Lugovic. RSCM verliest Jannis Van Doorn uit de basis en wordt er afscheid genomen van reservekeeper Yens Vonckx. Een mogelijke terugkeer van de linkshandige Kevin Michiels valt niet uit te sluiten. Een voorspelling doen in de Superliga is praktisch onmogelijk met Moeskroen, Doornik, Antwerpen, Mechelen en Kortrijk die voor de titel zorgen en La Louvière die voor de verrassing kan zorgen. Met een gezonde dosis optimisme zet Mechelen Moeskroen op 1, gevolgd door Mechelen en Antwerpen.

Bij Antwerpen valt er ook een trainerswissel op: Patrick van Ginneken neemt de rol van technisch directeur op. Hij wordt vervangen door Jorn Dams, die tot vorig seizoen zelf nog deel uitmaakte van de eerste ploeg. KAZSC spreekt ook de ambitie uit om dit seizoen een prijs te pakken.

Afsluiten doen we met de uittredende Landskampioen. Moeskroen was heel blij toen het voor de derde keer op rij de landstitel in de lucht mocht steken, zeker omdat het een tijdje geleden was dat er 5 clubs meedongen naar de titel. Dit zorgde ervoor dat het niveauverschil onderling vrij klein was waardoor een derde titel op rij extra zoet smaakte. De verloren bekerfinale smaakte natuurlijk zuur na, zeker omdat Moeskroen voor de derde keer op rij de dubbel kon realiseren. Ze gaven zelf aan dat de finale niet van hoogstaand niveau was, en dat het ritme gebroken was bij beide ploegen door de lange periode tussen de laatste play-off match en de bekerfinale. Hun doelstelling voor dit seizoen is hetzelfde als vorig jaar: de play-offs halen en zo ver mogelijk geraken in de beker. Er is 1 inkomende transfer: een jonge speler, Mehdi Sidhoum, komt over van Tourcoing. Aan uitgaande kant haalden we reeds aan dat Mathias Zwart naar Brugge vertrok. Als titelkandidaten haalden ze dezelfde namen aan als Mechelen, dus Antwerpen, Doornik, Moeskroen, Mechelen, Kortrijk en misschien een verrassend La Louvière.

Wij wensen alle clubs veel succes en dat het een heel mooi waterpoloseizoen mag worden!