waterpolo-online.com
 

Persbericht toernooi Eindhoven

Het Belgisch waterpolo is al enige tijd in volle opmars.  De waterpoloclubs investeren reeds een aantal jaren fors in hun jeugdwerking en de zwembaden zitten vol op de trainingsmomenten.  Het intens gebruik van sociale media door de clubs en hun leden, bracht de sport in de schijnwerpers bij de jongeren en sinds dan gaat het hard, heel hard!   Zwemmen aangevuld met het spelelement van een bal blijft bij jongeren een absolute topper.  Nu ook steeds meer meisjes de sport ontdekken, stijgt het aantal aangesloten competitiespelers spectaculair.

Waar federaties normaal een beleid uitstippelen om een specifiek resultaat te willen bereiken op lange termijn, is er binnen het waterpolo een omgekeerde beweging bezig.  Jonge spelers, gesteund door hun ouders dwingen de clubs om te voorzien in een betere omkadering en de clubs dwingen op hun beurt de federaties naar een hoger professioneel niveau.

Met de aanstelling van voormalig Spaans Bondscoach en wereldkampioen Gabriel Hernandez voor de U17 en de dames komt er in de Belgische waterpolo-opleiding een pak internationale ervaring bij met nieuwe spelinzichten en andere systemen.

Slechts twee trainingen, meer had Hernandez niet nodig om een aantal specifieke elementen in het Belgisch spel te brengen en de jongste generatie Belgische spelers pikken de systemen snel op. Amper een paar jaar geleden werden de Belgen weggespeeld op minder sterk bezette tornooien en vandaag won de U15 de finale van het Wintertornooi in en tegen PSV Eindhoven met 3-2. Deze overwinning veroorzaakt een kleine aardverschuiving binnen het waterpololandschap nu de Belgen het superieure Nederlandse waterpolo in eigen land een hak hebben gezet. Dat het geen toevalstreffer is, bewijst de eveneens knappe derde plaats van de U17 die voor aanvang van het tornooi slechts twee keer met elkaar samen getraind heeft.

Coach Bernard Pollak stelt: “de Belgische overwinning is te vergelijken met Gibraltar dat Spanje verslaat in het voetbal, het is onwaarschijnlijk, maar deze jonge lichting spelers toont een gedrevenheid dat we nog niet veel hebben gezien. Onze intense jeugdwerking van de afgelopen jaren begint haar vruchten af te werpen. Dat de U17 derdes werd en kon winnen tegen ploegen die reeds jarenlang op elkaar ingespeeld zijn maakt het nog opmerkelijker.  De hand van Hernandez was duidelijk voelbaar en straks trekt deze groep voor het eerst samen met hem op stage.”

Toch zijn deze hoopvolle resultaten geen garantie op een blijvend succes.  De diverse federaties die de Belgische competities organiseren, evolueren minder snel dan hun leden en de eindverantwoordelijken die enkel oog hebben voor het zwemmen willen niet voldoen aan de basisbehoeften die elke sport nodig heeft.  De financiële bijdragen van de waterpolospelers verdampen nog teveel in de complexe structuren van de KBZB. De waterpolospelers en hun clubs willen verandering.

Recent hebben meer dan 80% van de Vlaamse clubs de wens geuit om een andere structuur te onderzoeken waarbij het waterpolo een eigen koers kan varen, los van het zwemmen.  Deze wens werd door de KBZB echter op een dictatoriale wijze de kop ingedrukt door alle financiële middelen te bevriezen tot zolang de bestuurders van het Belgische waterpolo zich komen verantwoorden.  De gevolgen kunnen rampzalig zijn.

Directeur van het Belgisch waterpolo Fabrice WEISE is bijzonder scherp voor de KBZB: De afgelopen 15 jaar werden de waterpolobestuurders systematisch de laan uitgestuurd telkens er een vraag tot vernieuwing kwam. De niet opgebruikte budgetten werden vervolgens voor het zwemmen aangewend. Het is dan ook bijzonderlijk pijnlijk om te moeten vaststellen dat we voor de Belgische waterpoloselectie geen T-shirt of zwembroek mogen aankopen omdat alle financiële middelen prioritair naar het zwemmen moeten vloeien.

Nu meer dan de helft van de Belgische clubs hebben aangegeven dat er een open en fair debat dient gevoerd te worden met de KBZB met betrekking tot de toekomst van het Belgisch waterpolo bevriest men opnieuw alle financiële middelen.  Het getuigt eens te meer dat de bestuurders van de KBZB meer oog hebben voor onze financiële bijdragen dan voor het sportieve aspect van onze sport.  Deze beslissing impliceert ook dat we voor onze drie nationale ploegen geen tickets kunnen reserveren voor de verplaatsing naar de geplande tornooien in Praag en dat alle trainingen van de nationale ploegen momenteel opgeschort worden.  Deze situatie kan echt niet langer blijven duren en als er niet snel een structurele oplossing komt gaan we de problematiek voorleggen aan het BOIC.