pioen partners
waterpolo-online.com

Newsflash No. 1

Beste Voorzittter, Secretaris, speler, speelster, waterpolo sympathisant

Eerst en vooral hopen we dat het seizoen voor uw club goed van start is gegaan. We merken dat er bij velen onder jullie nog altijd onduidelijkheid is over wat wij nu juist doen, waar we mee bezig zijn en wat onze bevoegdheden zijn. Daarom lanceren wij vanuit de nationale sportcommissie waterpolo een nieuw concept, namelijk “Newsflash”. Deze zal regelmatig verstuurd worden en ook op WP Online te raadplegen zijn. In deze eerste Newsflash hebben we het over de nationale ploegen, de aanpassingen van de corona regels, de waterpolo Academy de situatie van BZK.

 

  1. Nationale dames ploeg

Onze nationale dames waren van 29/10 tot en met-01/11 op stage in Zeist. Uiteraard werd er doorgedreven getraind, maar de dames pikten ook een top affiche uit de ereklasse dames in Utrecht mee. Op maandag maakten ze zelfs kennis met de nieuwe Nederlandse bondscoach en enkele van zijn speelsters. De stage was de finale voorbereiding op de EU Nations cup. Deze gaat door van 12 tot 14 november in het Tsjechische Brno. Onze dames zijn ingedeeld in poule B, samen met Oostenrijk, Duitsland en Slovakije. De andere poule bestaat uit Wales, Zwitserland, Zuid-Afrika en Tsjechië. Na de EU Nations cup heeft de selectie nog 3 maanden om accenten te leggen met het oog op het Europees kwalificatie toernooi. In februari (17-20/02) kijken onze dames Griekenland (nummer 6 van het afgelopen EK!), Servië (nummer 12 van het afgelopen EK), Zwitserland en Turkije in de ogen. Een heel goeie test om te kijken hoever onze dames staan en welke stappen er nog gezet kunnen worden om in de toekomst een hoger niveau te halen!

 

  1. Nationale heren ploeg

Net zoals de dames hadden ook de heren een stage gepland, deze ging door in Rijeka, Kroatië. Bij aankomst werden ze ontvangen door de ere-consul voor België Ivan Kovacic en Samir Barac, kapitein van de Kroatische selectie die op de Olympische spelen van Londen goud behaalde. Naast stevige trainingen pikte de heren ook een wedstrijd mee, namelijk Triëste-Bresicia. Deze week kwam de bevestiging binnen dat ook onze heren zullen deelnemen aan de EU Nations cup. Zij zijn in een poule met Slovakije en Zwitserland geloot, direct twee stevige tegenstanders. Slovakije was 14de op het afgelopen EK, terwijl Zwitserland in de poule zit voor het kwalificatietoernooi. Ook hier dus direct een stevige test voor de heren met het oog op het Europees kwalificatietoernooi!

  1. Corona maatregelen

Zoals al eerder gecommuniceerd is het vanaf vrijdag 15 oktober verplicht om een Covid Safe Ticket ter beschikking te hebben bij het betreden van sportinfrastructuur (dus ook zwembaden) in Brussel. Vanaf 1 november geldt dit ook voor de zwembaden in Wallonië. In Vlaanderen is het vanaf 13 jaar verplicht om een mondmasker te dragen bij het betreden van een zwembad. We vragen alle clubs, spelers, scheidsrechters, officials en toeschouwers om ook hier de richtlijnen van de overheid en de plaatselijke zwembaduitbater ten alle tijden na te leven.

Meer informatie kan hier gevonden worden:

Vlaanderen : COVID-19 UPDATE: Nieuw basisprotocol! | Vlaamse zwemfederatie

Wallonië : Protocole pour l’organisation de matchs de water-polo (iclub.be)

 

  1. Situatie BZK

Op woensdag 3 november had de sportcommissie een vergadering met het bestuur van Brugse ZwemKring om hun huidige situatie te bespreken met betrekking tot de meerdere forfaits dit seizoen. BZK heeft tijdens deze bijeenkomst meegedeeld dat gezien hun huidige situatie zij zich zullen terugtrekken uit competitie voor het seizoen 2021-2022. Hierdoor komen de wedstrijden van BZK te vervallen en worden reeds toegekende punten verwijderd uit WP online. Het bestuur van BZK hoopt op korte termijn met een nieuwe ploeg in vierde afdeling te kunnen herbeginnen om nieuwe sportieve uitdagingen te kunnen aangaan en de lange waterpolotraditie binnen BZK (sinds 1910) te kunnen verderzetten. De nationale sportcommissie wenst BZK te bedanken voor hun jarenlange inzet en hoopt hen in de toekomst terug te kunnen verwelkomen.

 

  1. Waterpolo academy

Met het nieuwe waterpolo seizoen worden ook de waterpolo Academy’s terug georganiseerd. In Vlaanderen was dit concept al langer gekend, de eerste heeft reeds plaatsgevonden in het splinternieuwe zwembad van Aalst, Aquatopia. We zijn heel tevreden dat we in Wallonië het concept van een waterpolo Academy ook kunnen introduceren. De allereerste waterpolo Academy zal doorgaan in het zwembad van Charleroi op zondag 28 november.

Hiermee zit de eerste Newsflash er op.

Deze sportcommissie, gesteund door de regionale sportcomités, heeft als ambitie om stappen vooruit te zetten met het Belgische waterpolo in de komende jaren. We zullen hierover in de nabije toekomst uitgebreider communiceren over wat we willen bereiken en hoe we van plan zijn om dit te verwezenlijken.

Aankomende evenementen:

-EU Nations Dames, 12-14 november in Brno

-EU Nations Heren, 26-28 november in Brno

 

In naam van de nationale sportcommissie waterpolo,

Gilles Oosterlynck

Voorzitter