pioen partners
waterpolo-online.com

News Flash 05

Opstart seizoen 2022-2023

 

Ondertussen is het alweer half augustus, wat betekent dat heel wat ploegen gestart zijn met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe reglementswijzigingen. Als sportcommissie proberen we altijd wijzigingen door te voeren in het algemeen belang van de sport. Hieronder lijsten we even de belangrijkste wijzingen voor het komende seizoen op:

  1. Seniorencompetities

Een seizoen eerder dan voorzien wordt de Superliga hervormd naar 10 ploegen. Hierdoor telt zowel eerste, tweede als derde klasse 10 ploegen. Voor de Superliga en tweede klasse worden er terug play-offs ingevoerd. Dit nadat uit onze clubbevraging duidelijk bleek dat er bij deze clubs interesse was voor het format van play offs. In de superliga spelen ploegen 1 tot en met 5 voor de titel in PO1, de andere 5 ploegen spelen in PO2. In tweede klasse spelen nummers 1 tot 4 voor de titel, 5 tem 8 speelt PO2. Voor derde en vierde klasse zijn er geen play-offs voorzien. Aangezien er in vierde klasse twee reeksen zijn, kwalificeren de eerste 2 zich voor de halve finales voor de titel (zoals vorig seizoen reeds het geval was). Voor de plaatsen 5 tot en met 14 is er wel nog een plaatsingswedstrijd volgens het heen-/terugwedstrijd principe voorzien.

Andere aanpassing bij de senioren is dat we de mobiliteit tussen de divisies verhogen. De voorlaatste van tweede en derde klasse speelt een heen en terug wedstrijd tegen de tweede uit respectievelijk derde en vierde klasse. De winnaar hiervan speelt volgend seizoen in de hogere klasse. Op die manier komen we tot meer sportief gebalanceerde divisies.

  1. Jeugdcompetities

Zoals reeds aangekondigd, wordt de U21 competitie omgevormd naar een U19 competitie. Enerzijds omdat uit de clubbevraging naar boven kwam dat hier meer interesse voor was dan de U21 categorie, anderzijds omdat dit een officiële LEN categorie is.

Voor U11-U13 voeren we meer ingrijpender wijzigingen door. We hebben hiervoor verschillende keren samengezeten met trainers van deze categorieën. Samen met aanbevelingen vanuit de instructeur B opleiding hebben we dit in het nieuwe reglement gegoten.

De belangrijkste doelstellingen van de wijzigingen is om ook de jongste categorieën kennis te laten maken met de algemene waterpolo principes (denk aan de 6m lijn) en vooral er voor te zorgen dat ook de jongere categorieën waterpolo wedstrijden spelen en geen halve zwemwedstrijden. Vandaar dat de lengte van het veld aangepast wordt naar 15m bij de U11 en 20 meter bij de U13. Zeker bij de U13, waar soms op hetzelfde veld en in dezelfde doelen als bij de senioren gespeeld wordt, was dit niet meer te verantwoorden. Uiteraard beseffen we dat de lengte van het veld wijzigen niet zomaar gerealiseerd kan worden. Vandaar dat we voor dit seizoen nog een uitzondering toestaan. Clubs dienen deze uitzondering wel expliciet te melden aan de sportcommissie.

We zullen voor aanvang van het seizoen een lijst publiceren met alle clubs die een uitzondering aangevraagd hebben op deze regel, zodat iedereen bij aanvang van het seizoen weet op welke afstand er bij welke ploeg gespeeld wordt.

Tenslotte geven we nog mee dat de Zwemfed ook dit jaar terug een U11 4×4 competitie organiseert, los van de KBZB. Hier zijn zowel Vlaamse als Waalse clubs welkom. De inschrijvingen hiervoor worden later verstuurd.

  1. Speelgerechtigdheid spelers

Een oud zeer is de 50% regel voor clubs die 2 of meer ploegen in competitie hebben. Dit leidde in het verleden al tot veel verwarring, frustraties en willekeur in selecties. We hebben hiervoor ook een aantal forfaits moeten uitspreken afgelopen seizoen. Vandaar dat we besloten hebben de 50% regel af te schaffen. Volgende regels zijn van tel:

-Tot en met U19 is er vrij verkeer van jeugd, zonder limieten.

-Spelers geboren in 2002-2003 krijgen dit jaar nog een uitzondering: zij mogen 1 wedstrijd per weekend spelen voor een seniorenploeg, zonder limiet. De reden hiervoor is dat deze categorie door Corona reeds hard getroffen werd, en we ze nog extra speelkansen willen geven. Deze maatregel wordt tijdens het seizoen geëvalueerd. Deze spelers kunnen op het einde van het seizoen wel niet én aan play-off wedstrijden én aan wedstrijden voor promotie/degradatie deelnemen. Hier zal er een keuze gemaakt moeten worden.

-Spelers geboren voor 2002 mogen slechts voor 1 ploeg uitkomen gedurende heel het seizoen.

  1. Feedback kalendervergadering

Op de kalendervergadering is de vraag gekomen waarom het voor U15-U17-Dames verplicht was om de eindronde wedstrijden in diep bad af te werken. Na overleg met verschillende partijen, waaronder ook Nancy De Muelenaere als coach van de Black Waves, hebben we besloten dat U15&U17 regionaal geen diep bad nodig heeft voor de eindronde wedstrijden. Voor de andere categorieën blijft de verplichting wel bestaan.

Daarnaast kwam ook het punt naar boven dat het moeilijk is om zaken te plannen in maart/april/mei omwille dat de tweede fase van de jeugdcompetitie dan start en er soms te weinig op voorhand geweten is waar en wanneer er juist gespeeld moet worden. We maken de komende maanden de oefening of en hoe we dit kunnen verbeteren en komen er later op terug.

  1. Tuchtcommissie&SCWP

Vorig week is de nieuwe tuchtcommissie voor een eerste keer samengekomen. Na een kennismakingsgesprek en afspraken voor volgend seizoen, zijn deze heren klaar om er in te vliegen. De huidige samenstelling is Francis Mercier, Billy Williams en Mathias Vanoppen. De positie voor het tweede Vlaamse lid staat dus nog altijd open. Aarzel dus niet om u kandidaat te stellen als u interesse heeft.

Daarnaast staat ook de positie van tweede Waals lid binnen de sportcommissie nog altijd open. Ook hier mogen geïnteresseerden zich altijd melden bij de FFBN of de SCWP.

Voor zij die het gemist hebben, we lanceerden onlangs een promo filmpje om onze partners De Nationale loterij en Zwemsport.shop te bedanken. Het filmpje kan hier bekeken worden:

https://fb.watch/eYsnub9tHc/

 

We wensen jullie een heel sportief en succesvol seizoen toe!

 

Aankomende evenementen:

-Zaterdag 3 september: BK Beachwaterpolo (Antwerpen)

-Zaterdag 10 september: Voorrond Beker van België «B» + start jeugd competitie

-Zaterdag 17 september: start seniorencompetitie

 

Gilles Oosterlynck

Voorzitter